Wat doet een netwerk

Kanker? Je staat er niet alleen voor

Wanneer jijzelf of iemand in je directe omgeving te maken krijgt met kanker, heb je misschien het gevoel dat de wereld op z’n kop staat. Je wilt weer grip krijgen op je leven, maar je weet niet goed hoe. Soms heb je tijdens en na de behandeling last van bijwerkingen of (blijvende) klachten. Of vind je het lastig om de draad weer op te pakken. Weet dan dat er een team van gespecialiseerde zorgverleners voor je klaar staat, dat bij jou in de buurt zorg en behandeling kan geven. In het ziekenhuis, en daarbuiten. Zij werken samen in zogenaamde oncologiezorgnetwerken. Op deze manier kom je snel bij de juiste persoon terecht en hoeft je niet ver te reizen.

Vrouw achter computer

Wat is een oncologiezorgnetwerk

Een oncologiezorgnetwerk is een netwerk van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis ondersteunen. Denk hierbij aan huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, thuiszorgorganisaties en andere gespecialiseerde zorgverleners. Zij bieden vanuit verschillende invalshoeken behandeling, ondersteuning en begeleiding tijdens en na de behandeling van kanker.

De zorgverleners in het netwerk kennen elkaar en zijn op de hoogte van elkaars werkwijze. Door de korte lijnen kunnen ze de behandelingen snel en goed op elkaar afstemmen. Het netwerk maakt ook afspraken met ziekenhuizen of revalidatiecentra over de ondersteunende en aanvullende zorg. Doel hiervan is dat de zorg die je thuis krijgt in samenhang is met de zorg in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.

Waarom

Per jaar krijgen ongeveer 120.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Het aantal mensen dat leeft met kanker is nog veel groter: meer dan 600.000 mensen leven met en na kanker. Zij kregen in de afgelopen tien jaar de diagnose kanker. Hoewel een groot deel van hen geneest, hebben velen nog last van  de gevolgen van kanker en de behandeling. Bij kanker telt daarom niet alleen de overleving, het gaat ook over de kwaliteit van leven en het omgaan met de (late) gevolgen.

Leven met (de gevolgen van) kanker

Er worden voortdurend nieuwe en betere behandelmogelijkheden ontwikkeld, waardoor de kans op langdurige overleving toeneemt. Veel mensen genezen  tegenwoordig door behandeling van kanker. Anderen  moeten leren leven met (de gevolgen van) kanker. Er blijft  ook een groep, voor wie er (nog) weinig behandelopties zijn of die niet meer kunnen genezen. Voor hen is er palliatieve zorg. Deze zorg is niet gericht op genezen, maar op kwaliteit van leven.

Juiste zorg vinden

Ook buiten het ziekenhuis ontwikkelt de zorg en ondersteuning zich in een hoog tempo. Het aanbod van zorg- en dienstverleners is groot en divers. Veel mensen weten niet dat deze zorg ook bij hen in de buurt te vinden is. Om van het bestaan hiervan af te weten en de juiste zorg te vinden, zijn de oncologiezorgnetwerken in de regio ontstaan.

Hoe werkt een behandeling in een oncologiezorgnetwerk

Ben je behandeld in het ziekenhuis en ervaar je thuis nog klachten? Dat is heel normaal. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Daarnaast roept de diagnose kanker vaak emoties en gevoelens op. Gelukkig zijn er veel zorgverleners die je kunnen helpen. Welke hulp voor wie het beste is, hangt van allerlei zaken af en het verschilt per persoon. Daarom werken zorgverleners samen in oncologiezorgnetwerken voor een optimaal behandelresultaat. Op deze manier kom je snel bij de juiste persoon terecht en hoef je niet ver te reizen.

Verwijzing

Om gebruik te kunnen maken van de zorgverleners in een oncologiezorgnetwerk, kan een verwijzing van de huisarts of specialist nodig zijn. Dit is verschillend per zorgverlener.

vergoeding

Vergoeding

Of de zorg vergoed wordt, hangt af van de zorgverlener en van de zorgverzekering. Informeer vooraf bij je zorgverzekeraar of je de kosten vergoed krijgt.

Contact

Op deze kaart vind je een overzicht van alle oncologiezorgnetwerken in Nederland. Vul je plaatsnaam of postcode in om een oncologiezorgnetwerk bij jou in de buurt te vinden. Klik op het netwerk om te zien welke zorgverleners jou verder kunnen helpen of neem direct contact op voor een afspraak.

Naar de kaart